p;
  RÄTTSSKANDALER
 
 

Innehållsförteckning.

Semesterresa i Öststaterna,
1973.

I en av många politiska diskussioner med min far, i början av 70-talet, föreslog jag att vi skulle göra en semesterresa i öststaterna. Jag ville med egna ögon få en bild av förhållandena bakom ”järnridån”. Sixten avfärdade genast mitt förslag. Han menade att det skulle vara omöjligt för honom att få visum eftersom han vid denna tidpunkt var anhängare av den västeuropeiska varianten av kommunism. I juli 1973 såg jag en ny möjlighet att förverkliga en resa. Jag föreslog min dåvarande flickvän att vi skulle göra en bilresa genom Östtyskland, Tjeckoslovakien och Polen. Sagt och gjort. Vi besökte städer som Östberlin, Prag och Stettin. När vi skulle in i Östberlin så stoppades vi av k-pistbeväpnade poliser vid stadsgränsen. Efter att man granskat våra pass och visum fick vi genast klart för oss att vi inte var välkomna. En av poliserna, kvinnlig sådan, övervägde att kroppsvisitera min flickvän. Efter att hon hade konsulterat sin överordnade så kunde vi undslippa denna förnedring. Vi lämnade Östtyskland så fort vi kunde. Mottagandet i Tjeckoslovakien och Polen var trevligare. Vi kunde röra oss fritt och noterade att de människor som vi mötte var enbart positivt inställda när vi nämnde vår nationalitet. Efter hemkomsten ”rapporterade” jag mina iakttagelser till Sixten. Jag nämnde det omänskliga intryck som jag fått av Östtyskland, fattigdomen (1800-talsnivå) på den polska landsbygden men att man fortfarande kunde skönja rester av Prag-våren i Tjeckoslovakien. Resan blev på sätt och vis ett kvitto på något som jag redan kände till - nämligen att kommunismen är ineffektiv och omänsklig.

Vid denna tidpunkt hade jag klarat av en akademisk examen innefattande bl.a. 60p företagsekonomi. Sedan lång tid tillbaka hade jag insett det hopplösa i planekonomi – d.v.s. en av hörnstenarna i den kommunistiska ideologin.

Innan vi startade vår resa hade min flickvän uppmanat mig att läsa "Schakalen" en thriller författad av Frederick Forsyth. I boken är "Schakalen" en professionell mördare med uppdraget att eliminera den franska presidenten Charles de Gaulle. Det hålls för troligt att Forsyths förebild, när han skapade Schakalen, var den venezuelanske terroristen Ilyich Ramírez Sánchez.

   
  Ilyich Ramírez Sánchez                        Gustaf Adolf

Under 70-talet var Prags Intercontinental Hotel hans andra hem. Han övervakades då av den Tjeckoslovakiska säkerhetstjänsten.


Schakalen fotograferad på en gata i Prag. Foto: Tjeckoslovakiska säkerhetstjänsten.

Mitt besök i Öststaterna användes senare av CIA för att kompromettera mig i samband med Palmemordet. Jag förmodades vara en öststatsspion som spionerade för länder som Tjeckoslovakien. Jag har granskat min dåvarande flickvän och funnit att hon var nazist.