p;
  RÄTTSSKANDALER
 
 

Innehållsförteckning.

Elvira Madigan och en allegori.Elvira Madigan (1867 – 1889)                                                            Sixten Sparre (1854 - 1889)
                                                                                                  
                                                          
             Pia Degermark                                                                                    Tommy Berggren

Elvira Madigan (f. Hedvig Jensen) var en cirkusartist. Hon var född i det dåtida danska Flensborg. Hennes specialtét var att uppträda som lindansös. Hennes föräldrar var också cirkusartister. De uppträdde runt om i Europa. Elvira gjorde sin debut 1876 d.v.s vid nio års ålder. Med tiden blev hon en fullfjädrad artist där hennes konster, som att jonglera samtidigt som hon gick på lina, gjorde henne berömd. Den vackra cirkusprinsessan fick publikens gillande. Under 1886 uppträdde hon på Tivoli i Köpenhamn. Den danska kungafamiljen fanns i publiken.

Sixten Sparre
var av adligt ursprung. Han hade tagit värvning i den svenska armén. Han hade uppnått löjtnants grad. Han var placerad vid Skånska Dragonregementet. Han var gift och hade två barn. Under 1888 såg han Elvira uppträda i Kristianstad. Han blev då förälskad i Elvira. Han inledde brevväxling med henne. Han hade låtit Elvira förstå att han var frånskild och var en välbärgad man. Sanningen var att han fortfarande var gift. Han hade dessutom slösat bort sin förmögenhet och var svårt skuldsatt.

Elviras familj hade ingen kännedom om hennes brevväxling med Sparre. I maj 1889 lämnade hon i hemlighet sin cirkusfamilj efter ett uppträdande i Sundsvall. Sparre hade beviljats permission från det militära och sammanträffade med Elvira i Bollnäs. Efter några veckor på okänd ort anlände de den 18 juni till danska Svendborg. De tog in på Stadshotellet. Efter en månads vistelse presenterade hotelldirektören en räkning för dem. Så här dags var parets sparkapital slut och de tvingades fly från hotellet. Därefter tog de in på ett pensionat i Troense. Den 18 juli begav de sig till ett skogsområde i Nørreskov. Där sköt Sparre Elvira den 19 juli 1889. Därefter sköt han sig själv. Så långt den officiella versionen.


Elvira Madigan och Sixten Sparre. Mordplats. Koordinater:   55° 0'17.52"N 10°38'1.11"E

Denna händelse har fått stor spridning i media. Den har varit föremål för tidningsartiklar, böcker, filmatisering o.s.v.. Sixten Sparre var adelsmannen som övergivit sin familj för att inleda ett förhållande med en cirkusartist – en person som befann sig långt ned på den sociala skalan. Händelsen har många moraliska bottnar och var givetvis något som inte var önskvärt för den dåtida eliten. Mitt antagande är att Elvira Madigan och Sixten Sparre mördats av den svenska militären.

1967 hade den svenska filmen Elvira Madigan premiär. I huvudrollerna Pia Degermark som Elvira Madigan och Tommy Berggren som Sixten Sparre. Bo Widerberg var regissör. Jag uppfattar filmen som en allegori (jämförelse) där Sixten Sparre personifierar Sixten Westerlund och Elvira Madigan personifierar mig. Det var alltså tänkt att Sixten Westerlund skulle mörda mig för att därefter begå "självmord". Bo Widerberg är avliden den 1 maj 1997 i Båstad. Mitt antagande är att han mördats.